Η επίσημη σελίδα της ΑΡΚΑΔΙΚΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ. Κάντε και εσείς like για να βλέπετε προσφορές από προϊόντα σε σούπερ τιμές!

Δημοσιεύτηκε από Ορεινή Μέλισσα στις Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2016

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Το κυνήγι των υδροβίων και τα μυστικά του


ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Ξύλινες κυψέλες στις χαμηλότερες τιμές της αγοράς - Μόνο 32€ η δυόροφη κομπλέ!!


ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΚΥΨΕΛΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΟΡΕΙΝΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ HONEYBOX. ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ!!! Όλες οι κυψέλες είναι κατασκευασμένες από άριστης ποιότητας...
Διαβάστε περισσότερα »



Σύγκριση πλαστικής και ξύλινης κυψέλης: Μετά από χρόνια χρήσης ποια αποδεικνύεται καλύτερη;


Πολλοί αναρωτιούνται αν πρέπει να αγοράσουν πλαστικές ή ξύλινες κυψέλες. Τα τελευταία χρόνια η μελισσοκομία στην Ελλάδα έχει προχωρήσει πολλά επίπεδα και αυτό οφείλεται στην μεγάλη...
Διαβάστε περισσότερα »



Μελισσοκομική Ζυγαριά SAVEBEES: Επανάσταση στη μελισσοκομία με «απίστευτες» δυνατότητες!


Μιλώντας με πολλούς επαγγελματίες μελισσοκόμους αποφάσισα να κάνω τη μεγάλη κίνηση και να προμηθευτώ την πρώτη μου μελισσοκομική ζυγαριά. Δεν υπήρξε μελισσοκόμος που να μην μου μιλήσει...
Διαβάστε περισσότερα »



Super προσφορά: Το μελοζύμ extra μόνο με 0.89 ευρώ +φπα. Για φούλ ανάπτυξη και παραφυάδες!!!


Μια super μελισσοτροφή σας έχω σήμερα συνάδελφοι σε τιμή που πραγματικά σπάει ταμεία! Όπως θα γνωρίζετε λαμβάνουμε καθημερινά μηνύματα από πολλούς συναδέλφους , και για την...
Διαβάστε περισσότερα »






Το κυνήγι των υδροβίων και τα μυστικά του

Του Πέτρου Πλατή: Δασοπόνου - Θηραματοπόνου

Αναμφισβήτητα το κυνήγι των υδροβίων προσφέρει ανεπανάληπτες συγκινήσεις και συγκεντρώνει πολλούς λάτρεις του είδους, σε όλο τον κόσμο.
Κυνήγι, που απαιτεί από τον κυνηγό, υψηλές αντοχές σε αντίξοες καιρικές συνθήκες στην κούραση και την ταλαιπωρία, καλή γνώση των συνηθειών και της βιολογίας των διαφόρων ειδών, περίσσεια υπομονή και αισιοδοξία, προκειμένου να επιτύχει την κάρπωση των θηραμάτων αυτών.

Η ποικιλία χρωμάτων των διαφόρων παπιών, οι σχηματισμοί, τα πλαναρίσματα και οι φωνές τους σε συνδυασμό με την ομορφιά του τοπίου των υγροτόπων, αποτελούν πόλο έλξης για τους κυνηγούς και κυρίως για τους νέους σε ηλικία.
Πολλοί είναι οι κυνηγοί στη χώρα μας αλλά και στις υπόλοιπες ηπείρους, ιδιαίτερα στη βόρειο Αμερική, που ασχολούνται αποκλειστικά με αυτό το κυνήγι.

Στα υδρόβια πτηνά περιλαμβάνονται και είδη που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας, λόγω των κρίσιμων πληθυσμιακά επιπέδων τους κυρίως από την υποβάθμιση των βιοτόπων, γι αυτό έχουν παρθεί μέτρα που αφορούν την απαγόρευση μεγάλων υγροτοπικών εκτάσεων και σειρά οδηγιών για τη διατήρηση των συγκεκριμένων ειδών.

Οι πάπιες είναι πουλιά, που έχουν αυξημένη παρατηρητικότητα και επιφυλακτικότητα απέναντι στους διαφόρους κινδύνους, αντιδρούν και πετούν γρήγορα και έχουν συμπαγή κατασκευή σώματος.

Η κατασκευή φυλάχτρας αποτελεί τη βασικότερη μέριμνα για το βαλτοκυνηγό.
Η φυλάχτρα πρέπει να του παρέχει την απαραίτητη κάλυψη και ταυτόχρονα να δένει αρμονικά με το γύρω περιβάλλον ώστε να μην προκαλεί καχυποψία στα πουλιά. Θα πρέπει επίσης να του επιτρέπει τις σκοπεύσεις προς όλες τις κατευθύνσεις και να είναι σε τέτοιο σημείο ώστε τα πουλιά να έρχονται προς αυτήν κόντρα στον άνεμο.

Σε περιόδους μεγάλης κακοκαιρίας και ιδίως όταν πνέουν ισχυρής εντάσεως ψυχροί άνεμοι και προκειμένου να αντέξουμε για πολλές ώρες, είναι απαραίτητο να επιλέξουμε φυλάχτρα που να αποκόπτει όσο το δυνατό περισσότερο τον αέρα στην πλάτη μας.




Ο χρωματισμός των ρούχων του κυνηγού, πέρα από την καταλληλότητά τους σε ποιότητα και προστασία από το κρύο και το νερό, πρέπει να παραλλάζει στα χρώματα του εκάστοτε μικροπεριβάλλοντος.

Τα ρούχα του παπιοκυνηγού, είναι τα πλέον εξειδικευμένα και απαιτείται προσεκτική επιλογή από τον καθένα μας, εάν θέλει να ασχοληθεί συστηματικά με αυτό το είδος του κυνηγιού.

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και κερδίζουν έδαφος στην αγορά τα προϊόντα που είναι ταυτόχρονα αδιάβροχα και αντιανεμικά, χρησιμοποιώντας για τη κατασκευή τους υλικά όπως τεφλόν, νεοπρέν, φλις κ.α.
Εξ’ άλλου είναι το μόνο κυνήγι που διεξάγεται και κατά τη διάρκεια έντονης βροχόπτωσης.


Γενικά τα υδρόβια έχουν έντονη κινητικότητα κατά τις ημέρες που πνέουν ισχυροί άνεμοι, διότι ο κυματισμός που δημιουργείται στην επιφάνεια του νερού όπου ξεκουράζονται τα αναγκάζει να βρούνε πιο υπήνεμα μέρη.
Συνηθίζουν να ξεκουράζονται στην ανοιχτή θάλασσα κατά τη διάρκεια που δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι, όταν ο υγρότοπος συνορεύει με αυτή, πχ λιμνοθάσασσες, δέλτα ποταμών.

Σε κανονικές συνθήκες κινούνται προς ανεύρεση τροφής νωρίς το πρωί και το σούρουπο, όταν η ορατότητα είναι περιορισμένη. Βόσκουν όλο το εικοσιτετράωρο, αλλά κυρίως το βράδυ κατά τη περίοδο του κυνηγιού. Αφιερώνουν αρκετό χρόνο την ημέρα για τη περιποίηση του φτερώματός τους.
Σε παρατεταμένες θερμοκρασίες υπό του μηδενός και με το πάγωμα των γλυκών νερών το πρόβλημα για την ανεύρεση νερού γίνεται εντονότερο στις πάπιες και παρατηρείται έντονη κινητικότητα.

Η κινητικότητα αυτή είναι αυξημένη κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες και υποτονική έως ανύπαρκτη τις πρωινές, λόγω χαμηλών θερμοκρασιών.
Με την άνοδο της θερμοκρασίας και το λιώσιμο των πάγων η κινητικότητα των παπιών φθάνει στο μέγιστο βαθμό της, στην προσπάθειά τους να αναπληρώσουν τις στερήσεις τους σε νερό και τροφή. Τότε θεωρείται και η καταλληλότερη ώρα για το κυνήγι τους.

Το ίδιο έντονη είναι η κινητικότητά τους και κατά τη διάρκεια χιονόπτωσης.
Οι ξαφνικές αλλαγές του καιρού, έχει παρατηρηθεί ότι προκαλούν αύξηση της κινητικότητας των παπιών. Μια μεταβολή και μόνο της κατεύθυνσης πνοής του ανέμου είναι ικανή να προκαλέσει αλλαγή στη συμπεριφορά της δραστηριοποίησης των παπιών αυξάνοντας ή μειώνοντας τη κινητικότητά τους.
Ακόμη και σε δυνατή βροχόπτωση , που η κίνηση των υπολοίπων θηραμάτων θεωρητικά διακόπτεται, για τα υδρόβια δεν υπάρχει πρόβλημα και πολλές φορές μάλιστα αποτελεί αίτιο για την έναρξη αυξημένης δραστηριοποίησής τους.

Ο έντονος χρωματισμός των παπιών(αρσενικών) σε συνδυασμό με το μέγεθός τους μας δημιουργεί πολλές φορές την λανθασμένη εντύπωση, ότι βρίσκονται κοντά μας (εντός βολής), ενώ στην πραγματικότητα αυτά είναι αρκετά πιο μακριά και πιο ψηλά από ότι νομίζουμε με αποτέλεσμα να αποτυγχάνουμε στη βολή.
Στη ψευδαίσθηση αυτή που μας δημιουργείται, ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό και η μορφολογία του τοπίου, ιδίως στη περίπτωση που κυνηγάμε σε κατακλυσμένες με νερό περιοχές και με χαμηλή βλάστηση, όπου δεν έχουμε ακριβή σημεία αναφοράς και σύγκρισης αποστάσεων.





Γι αυτό είναι προτιμότερο να περιμένουμε να έρθουν από πάνω μας και μετά να σηκωνόμαστε από την φυλάχτρα και να τουφεκούμε.
Εξ άλλου, η τουφεκιά από πίσω, έχει το πλεονέκτημα ότι προσδίδει στα σκάγια μεγαλύτερη διεισδυτικότητα στο σώμα της πάπιας, ενώ σε μπροστινή βολή (στα “μούτρα”) έχουμε αυξημένες πιθανότητες εξοστράκισης των σκαγιών, λόγω της συνοχής του πτερώματος και της γωνίας κρούσης.
Στις αρχές του κυνηγιού των υδροβίων(φθινόπωρο) η καταστολή των παπιών από τα σκάγια είναι ευκολότερη λόγω, του μικρότερου σωματικού τους βάρους, αλλά κυρίως της μη ολοκλήρωσης της πτερόροιας, που επιτρέπει με μεγαλύτερη ευκολία τη διείσδυση των σκαγιών στο σώμα τους.

Ο μεθοδικός παπιοκυνηγός οφείλει να γνωρίζει τις περιόδους της προσέλευσης των μεταναστευτικών παπιών και φροντίζει να επισκέπτεται τους υγροτόπους κατά τις ημέρες εκείνες, που η έλευση νεοφερμένων παπιών μπορεί να του χαρίσει ένα καλό κυνήγι, μιας και τα πουλιά αυτά και την περιοχή δεν γνωρίζουν καλά, αλλά και πιο ξεθαρρεμένα είναι.
Οι έμπειροι κυνηγοί υδροβίων γνωρίζουν πολύ καλά τις συνήθειες των διαφόρων ειδών παπιών και επιλέγουν τα κατάλληλα σημεία καρτεριού, τις ώρες και τις ημέρες που θα τα επισκεφθούνε, για το κάθε είδος ξεχωριστά.
Το κάθε είδος αρέσκεται σε διαφορετικούς υποτύπους υγροτόπου και σπανίως διαφοροποιεί τις συνήθειές του.
Η προσέγγιση των σημείων βοσκής, έχει παρατηρηθεί πως γίνεται συνήθως σε διαφορετική χρονική στιγμή ανάμεσα στα διάφορα είδη. Επιπλέον είναι κοινή ομολογία ότι υπάρχει εμφανής απόκλιση στο τρόπο προσέγγισης των σημείων βοσκής μεταξύ των ειδών. Έτσι η πρασινοκέφαλη λαμβάνει ιδιαίτερες προφυλάξεις και απομακρύνεται με τη παραμικρή υποψία κινδύνου, ενώ τις λιγότερες επιφυλάξεις παίρνουν τα κιρκίρια και οι βουτόπαπιες. Η επιφυλακτικότητα είναι υψηλότερη στις χήνες.

Οι βαλτοκυνηγοί μπορούν να αναγνωρίσουν εύκολα και από πολύ μακριά το κάθε είδος, ανάλογα με τον τρόπο που πετάει, το μέγεθός του και την μορφολογία του σώματός του.
Επίσης γνωρίζουν την φωνή του κάθε είδους και οι παλαιότεροι ξέρουν να χρησιμοποιούν τους αυτοσχέδιους κράχτες υδροβίων για να προσελκύσουν τα παπιά.
Το παράλογο της υπόθεσης είναι ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που στο κυνήγι των υδροβίων απαγορεύει τους κράχτες και τα ομοιώματα, την στιγμή που σε πολλές χώρες όχι μόνο δεν απαγορεύονται αλλά επιβάλλονται ο κράχτης (όχι αυτόνομη συσκευή) και τα ομοιώματα (π.χ. Αγγλία, Αμερική κ.α).
Δικαιολογημένα άλλωστε, διότι η προσέλκυση των πουλιών σε κοντινές αποστάσεις αποτρέπει τον τραυματισμό τους με αποτέλεσμα την λελογισμένη οικονομία του φυσικού πόρου, του θηράματος.
Συν τοις άλλοις εκμηδενίζει την περίπτωση της θανάτωσης κατά λάθος από τον κυνηγό κάποιου μη θηρεύσιμου είδους.

Μια άλλη ιδιαιτερότητα του κυνηγιού υδροβίων είναι η εθιμοτυπική παράδοση να ασκείται τις νύχτες με φεγγάρι, όταν αυτό είναι δυνατόν.
Και εδώ όμως η νομοθεσία της χώρας μας το απαγορεύει σε αντίθεση με άλλες χώρες (π.χ Αγγλία) όπου το κυνήγι τους επιτρέπεται όλο το 24ωρο.
Οι ισχυρισμοί , ότι είναι επαυξημένες οι πιθανότητες λάθους από πλευράς κυνηγών να θηρεύσουν μη επιτρεπόμενα είδη, δεν μπορούν να αποτελέσουν αβασάνιστα αίτιο απαγόρευσής του, διότι ακόμη και να δεχθούμε τους ισχυρισμούς αυτούς, το ποσοστό λανθασμένης θήρευσης είναι τόσο μικρό έτσι ώστε δεν επηρεάζει τους πληθυσμούς των ειδών αυτών.

Τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται σημαντική αύξηση στη χρήση σκύλων στο κυνήγι στο βάλτο.
Η χρησιμοποίηση σκύλου επαναφοράς στο κυνήγι υδροβίων είναι πολύ θετική τις περισσότερες των περιπτώσεων, αρκεί να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος και να αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες.
Όταν όμως τα νερά είναι βαθιά και η επιφάνειά τους καλύπτεται από πάγους, τότε είναι προτιμότερο να μην χρησιμοποιούμε σκύλο, διότι υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί ατύχημα στον ίδιο τον σκύλο σε περίπτωση που σπάσει ο πάγος και βυθιστεί το ζώο κάτω από αυτόν.

Τα όπλα που χρησιμοποιούνται κατά κόρο στο κυνήγι των υδροβίων είναι μακρύκανα με στενή σύσφιξη και με μεγάλη αντοχή στις πιέσεις. Εξ άλλου οι ισχυρές γομώσεις θεωρούνται καταλληλότερες για αυτό το κυνήγι, προκειμένου να έχουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα απέναντι στα ιδιαίτερα ανθεκτικά αυτά είδη των θηρευσίμων πτηνών.


ΜΟΤΟ
•      Η φυλάχτρα πρέπει να του παρέχει την απαραίτητη κάλυψη και ταυτόχρονα να δένει αρμονικά με το γύρω περιβάλλον ώστε να μην προκαλεί καχυποψία στα πουλιά. Θα πρέπει επίσης να του επιτρέπει τις σκοπεύσεις προς όλες τις κατευθύνσεις και να είναι σε τέτοιο σημείο ώστε τα πουλιά να έρχονται προς αυτήν κόντρα στον άνεμο.
•      Γενικά τα υδρόβια έχουν έντονη κινητικότητα κατά τις ημέρες που πνέουν ισχυροί άνεμοι, διότι ο κυματισμός που δημιουργείται στην επιφάνεια του νερού όπου ξεκουράζονται τα αναγκάζει να βρούνε πιο υπήνεμα μέρη.
•      Ο έντονος χρωματισμός των παπιών(αρσενικών) σε συνδυασμό με το μέγεθός τους μας δημιουργεί πολλές φορές την λανθασμένη εντύπωση, ότι βρίσκονται κοντά μας (εντός βολής), ενώ στην πραγματικότητα αυτά είναι αρκετά πιο μακριά και πιο ψηλά από ότι νομίζουμε με αποτέλεσμα να αποτυγχάνουμε στη βολή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Ξύλινες κυψέλες στις χαμηλότερες τιμές της αγοράς - Μόνο 32€ η δυόροφη κομπλέ!!


ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΚΥΨΕΛΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΟΡΕΙΝΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ HONEYBOX. ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ!!! Όλες οι κυψέλες είναι κατασκευασμένες από άριστης ποιότητας...